Yabancı Dil Bilmenin Önemi

Yabancı Dil Bilmenin Önemi

Yabancı dil bilmenin önemi, her geçen gün daha bariz şekilde hissedilmektedir. Dünyamız her geçen yıl gelişmekte ve eğitime duyulan talep ve ihtiyaç günden güne artmaktadır. İlkokuldan itibaren öğrencilerin almaya çalıştığı dil eğitimi, her sene başında başa sarmakta ve eğitim sistemimizden dolayı yeniden aynı bilgiler tekrar edilmektedir.

Üniversiteye kadar yabancı dil bilmenin önemi fark edilmediğinden, üniversite hayatından sonra iş arayışı aşamasında öğrenciler bu eksikliği fark etmekte ve yabancı dil öğrenme yollarını araştırmaktadırlar.

İş hayatında şüphesiz eğitim aldığınız alanda işinizi iyi icra etmeniz büyük önem taşır ancak gelecekte kariyer hedefliyorsanız, bu yol muhakkak en az bir yabancı dile bilmeden geçmektedir. Özellikle uluslararası piyasada çalışan şirketler, en alt kademede eleman arayışlarında dahi dil bilme şartı aramaktadırlar. Rekabetin bu denli zor olduğu iş dünyasında, kendini geliştiren en az bir dil ve fazlasını bilenler kendilerine yer edinebilmektedir.

Globalleşen dünyada eğitim konusunda sınırlar ortadan kalkmış ve öğrenciler her türlü bilgiye internet ve medya aracılığıyla ulaşabilir hale gelmişlerdir. Bilgi birikimi, iş deneyimi yanı sıra birden çok dil bilen kişiler kariyer basamaklarını hızla tırmanmakta ve kişisel gelişimlerine önem vermektedirler. Bu aşamada önem arz eden konu, ilk olarak hangi dili öğrenmeliyim ve ne kadar bilmem yeterli konusudur.

Günümüzde artık İngilizce bilmek ana dilimiz olan Türkçe konuşmak kadar sıradan bir hale gelmektedir. Bu nedenle ilk önce akıcı bir şekilde İngilizce öğrenmeli ve eğitim aldığınız alanın gerekliliğine göre öğrenmeniz gereken ikinci yabancı dili belirlemelisiniz. Örneğin; turizm ve otelcilik mezunuysanız, mutlaka ilk olarak İngilizce öğrenmeli, sonraki dil olarak Rusya, Almanca, Arapça gibi dillerden birine yoğunlaşmalısınız. Ne kadar bilmem yeterli konusuna gelecek olursak, bu tamamen iş hayatınıza, kariyer hedeflerinize ve hayatınızda ne denkli gerekli olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.

Örneğin, yurtdışında yükseköğrenim planlarınız varsa IELTS veya TOEFL sınavlarına hazırlanmalı ve geçerli bir puan almalısınız. Çalışıyorsanız ve iş yeriniz maaş zammı veya bir üst pozisyon için sizlerden dil yeterlilik belgesi bekliyorsa, bu aşamada da sınavlara hazırlanmanız doğru olacaktır ancak; herhangi bir alanda ihtiyacınız yoksa ve konuşabilir, anlayıp anlaşılabilir seviyede bir İngilizceye ihtiyacınız duyuyorsanız, sınavlara hazırlanmak yerine pratiğe dayalı dil çalışma programları sizler için daha uygun olacaktır.

Ayrıca iş hayatında çalıştığınız alana göre İngilizceye ihtiyaç duyuyorsanız, terim bazlı dil öğrenmenizde fayda var. Örneğin, uçak bakım teknisyeniyseniz, uçak için kullanılan İngilizce terimlere ve parçalara hâkim olmanız beklenir.

Günümüzde yabancı dil öğrenmek size pek çok fayda sağlayacaktır. Bir yabancı dil öğrenirken sadece o dili öğrenmez, aynı zamanda gramatikal olarak bir cümleye tüm ögeleriyle birlikte hâkim olursunuz. Cümle yapısı, ses, fonetik, vurgu ve dil bilgisi bilgilerinizin üzerinden geçerek daha derin ve detaylı cümleler kurar, anadilinizi de geliştirirsiniz. Bu durum daha etkili konuşmanıza ve güçlü bir iletişime sahip olmanızı sağlar.

Yabancı Dil Öğrenmenin Avantajları

Yabancı dil öğrenirken, analitik düşünme yetinizi de geliştirirsiniz. Beyninizin farklı loblarını çalıştırarak çok yönlü düşünmeyi öğrenir, işlevselliğini artırırsınız. Dil öğrenmek zihinsel kaslarınızı çalıştırır ve hafızanızı her daim diri tutar. Bilgiler arasında bağlantı kurmayı ve sentezlemeyi öğrenir, kelime ve kelime dizilerini rahatlıkla ezberlersiniz. Dil öğrenmek, dil analizi dışında matematiksel olarak da problem çözme ve analiz etme yönünüzü geliştirir.

Yabancı dil bilmenin birçok avantajı vardır. Bir dil bir kültür demektir. Dilini konuştuğunuz ülkeye gittiğinizde, o yabancı dili pratik etme fırsatı bulursunuz. Birçok arkadaş edinir ve o ülkenin kültürünü de öğrenirsiniz. Az seviye dil bilginiz olsa dahi yabancılar onların dilini bildiğinizi ve konuşmaya çalıştığınızı görünce sizlere saygı göstererek yardımsever davrandıklarını göreceksiniz.

Yurtdışında dil eğitimi alırken, öğrendiğiniz yeni kültürle birlikte kendinizi geliştirir ve farklı fikirlere saygılı hale gelirsiniz. Kültürel birikiminiz gelişir. Farklı din ve ırklarla iç içe barışçıl bir ortamda yaşamayı öğrenirsiniz. Kendi kültürümüz dışında pek çok kültüre sahip olan karma kökenli nüfusa sahip ülkeler, sizlere farklı perspektifler katarak ilerici bir dünya görüşüne sahip olmanızı sağlar. Kendi ülkenizde dahi bildiğiniz dili konuşan insanlarla tanışarak, farklı dostluklar edinebilir hem dilinizi hem bakış açınızı geliştirebilirsiniz.

Belki klişe olacak ancak boşuna ‘’Bir dil, bir lisan. Bir lisan, bin insan’’ dememiş diyenler. Ne kadar çok dil bilir ve dile hâkim olursanız, o kadar kendi kişisel gelişiminize ve hayata bakış açınıza katkı sağlamış olursunuz.

Yabancı dil bilmenin önemi, yurtdışında yabancı dil eğitimi, yurtdışında eğitim, neden yurtdışında eğitim, vize başvuruları, hangi ülke hangi dil öğrenmek için doğru lokasyon gibi konular hakkında UNIEDU Yurtdışı Eğitim bünyesindeki tecrübeli eğitim danışmanlarımıza danışarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

INSTAGRAM