Amerika Öğrenci Vizesi

Amerika Öğrenci Vizesi

Amerika öğrenci vizesi, Amerika’da eğitim düşünen öğrencilerin, eğitim almak istedikleri süreye göre çeşitlere ayrılmıştır. Öğrencinin hangi vize tipine başvuru yapacağını eğitim alacağı kurum ve eğitim alacağı süre belirler.

F1 öğrenci vizesi eğitim alanları; kolej, üniversite, lise, özel okullar, konservatuar ve dil eğitimi veren kurumlardır. M1 vize tipi ise, dil eğitim programları dışında kalan mesleki eğitim programları dahil olmaktadır. Kısa süreli eğitim veya sertifika programları ise B1/B2 geçici ziyaretçi vizesi ile sağlanabilmektedir.

Amerika öğrenci vizesi prosedüründen bahsedecek olursak, ABD’de bir okula kabul edildiğinizde ilk olarak ülkenin öğrenci değişim programı sistemi olan SEVIS’ e kaydınızı yaptırmanız gerekir. SEVIS öğrenci kaydı için belirli bir SEVIS ücreti ödenmesi gerekir.

SEVIS’e kaydınızı eğitim almak istediğin kurum üzerinden yaptıktan sonra, kurum size I-20 belgesi gönderir ve bu belge sizin resmi bir kurumda eğitim amaçlı ABD’ye gittiğinizi gösteren vize sürecinde en önemli belgelerinizden biridir. Bu belgenin eğitim başlangıç tarihinizden önce düzenlenmiş olması ve en geç eğitiminize 30 gün kala güncel olarak temin edilmesi gerekir. Bu aşamada Amerika vizesi, diğer vizelere göre daha özen ve titizlik isteyen bir vizedir.

Amerikan hükümeti öğrencilerin vize başvurusunu eğitim tarihine 30 gün kalaya kadar kabul etmektedir. Vizesi onaylanan öğrenciler eğitim başlangıç tarihlerine en fazla 1 ay kala ülkeye giriş yapabilirler. Daha erken giriş yapması gereken öğrencilerin geçici ziyaretçi vizesine başvuru yapması, gidip geldikten sonra F1’a başvurması gerekir.

SEVIS Belgesi

SEVIS belgesinde eğitim alacağınız kurum, ABD’deki adresiniz, eğitim ve konaklama ücretleriniz ve eğitim için sizin veya sponsorunuzun banka hesabındaki tutar görünür. Bu nedenle belgeyi düzenlemeden önce maddi olanaklarınızı belirlemeniz gerekir. Amerika’da vize süreniz eğitim hayatınız boyunca bitse dahi, SEVIS kaydınız devam ettiği sürece yeni bir öğrenci vizesine yeniden SEVIS talep etmeden başvurabilirsiniz ancak herhangi bir okul değişikliği olduğunda, yeni başvurulan okul üzerinden güncel bir SEVIS belgesi talep edilmelidir.

Amerika’ya eğitim için giden öğrencilerin 18 yaşına kadar yasal olarak çalışma izinleri yoktur. Amerika’da dil eğitimini tercih eden öğrenciler de ister kısa süreli ister uzun süreli programlara kayıt yaptırsınlar, çalışma iznine sahip değillerdir. Üniversite ve yükseköğrenim yapan öğrencilerin ise, çalışacakları işin eğitim aldıkları bölümle ilgili olması ve eğitim aldıkları kurumdan çalışmak için izin alması gerekir.

Amerika öğrenci vize formu internet üzerinden online olarak doldurulmaktadır. Vize başvurusunun yasal olarak eğitim tarihinden 2 hafta öncesine kadar yapılması ve randevu alınmış olması gerekir. Öğrenci vize kontrolleri online olarak yapıldığından, pasaportunuz randevu tarihinden sonra 3 iş günü içerisinde tarafınıza posta yolu ile gelmektedir. Bu süre azami olup, konsolosluğun yoğunluğuna bağlı olarak 1 haftayı da bulabilmektedir.

Ayrıca geçerli Amerika vizenizin bulunduğu pasaportunuzun süresi bittiğinde dahi Amerika vizeniz devam etmektedir. Bu durumda vizenin basılı olduğu pasaportunuzu da günceliyle yanınızda taşımanız ve giriş çıkış yaparken göstermeniz gerekir.

Amerika F1 Vizesi

Amerika F1 vizesinin geçerlilik süresi en fazla 5 yıldır ancak bu süre size sürekli olarak ülkeye giriş çıkış yapma hakkı vermemektedir. Amerika’daki eğitim süreniz boyunca ülke dışına çıktığınızda en geç 60 gün içerisinde ülkeye geri dönmeniz istenir. F1 için eğitim boyunca 6 aydan 5 yıla kadar farklı sürelerde vizeler verilebilir ancak eğitiminize devam etmek istiyorsanız, eğitim aldığınız kurumla konuşarak I-20 sürenizi uzatıp ülkede kalmaya devam edebilirsiniz ancak bu durumda öğrenci vizenizi uzatmak istediğinizde aldığınız yeni I-20 belgesiyle ülkenize geri dönerek yeni bir başvuruda bulunmanız gerekir.

Amerika Vizesi için Gerekli Evraklar

Amerika vizesi için gerekli evraklar, başvuran kişinin profiline bağlı olarak değişkenlik gösterse de genel olarak nüfus cüzdanı fotokopisi, pasaport, fotoğraf, nüfus kayıt örneği, niyet mektubu veya diğer adıyla vize talep dilekçesi, online doldurulmuş DS-160 vize başvuru formu, SEVIS ödeme dekontu, SEVIS belgesi, transkript ve diplomanın çevrilmiş noter onaylı nüshaları, yükseköğrenim için gidiliyorsa TOEFL, SAT gibi bir dil yeterlilik belgesidir. Bunlar dışında öğrenciye sponsor olacak kişilerin iş durumlarına bağlı olarak emekli, çalışan, memur veya işletme sahibi gibi düzenlenmiş evrak listeleri vardır. Bu listelere bağlı olarak sponsorun iş ve maddi geçmişine ait belgeleri sunması ve sponsor dilekçesi yazması gerekir.

Amerika öğrenci vizesi oldukça detay ve titiz bir çalışma gerektiren bir vize tipidir. Bu aşamada hayatınızı şekillendirecek eğitim için başvurunuzu güvenilir ellerde yapmak istiyorsanız, UNIEDU Yurtdışı Eğitim bünyesindeki tecrübeli eğitim danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

INSTAGRAM